-1
Edited bociek (Dec. 6, 2010 11:05:02)
0
-1
darekc
Art. 12. Wykonawca prac geodezyjnych i kartograficznych jest obowiązany zgłosić do organów, o których mowa w art. 40 ust. 3, prace przed przystąpieniem do ich wykonania, a po wykonaniu prac przekazać powstałe materiały lub informacje o tych materiałach do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.
0
bociek
Czyli można założyć, że geodeta wykonujący swoje prace na terenie lasu zupełnie nie musi informować o tym zarządcy lasu?
0
-1
Moist
Niestety, największe szkody w lasach, czynią maszyny do ścinki i transportu drewna. A te są tam legalnie. Wielokrotnie spotkałem w sposób barbażyński zmasakrowane dukty leśne i sam las. Ciekaw jestem co o tym mówi prawo?
0
bociek
Jest wiele zawodów, których wykonywanie jest dużo łatwiejsze przy użyciu pojazdów silnikowych. Pierwszym przykładem jaki mi się nasuwa, to jest zawód geodety - co więcej, wykonywanie planów urządzenia lasu o których wspomina ustawa o lasach wymaga również pracy geodety. Prawo geodezyjne mówi, (art. 13) mówi, że osoby wykonujące prace geodezyjne mają prawo wstępu na grunt, gdzie wykonywane są prace, co więcej - maja prawo dokonywania przecinek w lasach koniecznych do wykonania takich prac, art.13 pkt. 2 mówi, że powyższe przepisy nie naruszają ustawy o lasach. W sumie jednak nie ma słowa o zezwoleniu na wjazd na teren lasu.. przynajmniej nie jest napisane to wprost, ale może niech jakiś prawnik się wypowie.. albo geodeta.
Czy są jakieś inne zawody, którym prawo daje specjalne przywileje w lesie?
0
-1
Moist
Pewnie, że te szkody są zabliźniane przez przyrodę, ale zastanawiam się czy muszą być aż tak wielkie?
Edited bociek (Dec. 9, 2010 23:00:08)
1