• Root
  • » Prawo
  • » Czy pojazdy są zawsze nielegalnie w lesie? [RSS Feed]

#1 Dec. 5, 2010 14:07:06

bociek
Redaktor Naczelny
From: Kraków
Registered: 2009-08-18
Profile   Send e-mail  

Czy pojazdy są zawsze nielegalnie w lesie?

Jest wiele zawodów, których wykonywanie jest dużo łatwiejsze przy użyciu pojazdów silnikowych. Pierwszym przykładem jaki mi się nasuwa, to jest zawód geodety - co więcej, wykonywanie planów urządzenia lasu o których wspomina ustawa o lasach wymaga również pracy geodety. Prawo geodezyjne mówi, (art. 13) mówi, że osoby wykonujące prace geodezyjne mają prawo wstępu na grunt, gdzie wykonywane są prace, co więcej - maja prawo dokonywania przecinek w lasach koniecznych do wykonania takich prac, art.13 pkt. 2 mówi, że powyższe przepisy nie naruszają ustawy o lasach. W sumie jednak nie ma słowa o zezwoleniu na wjazd na teren lasu.. przynajmniej nie jest napisane to wprost, ale może niech jakiś prawnik się wypowie.. albo geodeta.

Czy są jakieś inne zawody, którym prawo daje specjalne przywileje w lesie?

--
Bartosz Radwan
Redaktor Naczelny
StopQuadom.pl
lukaszkajor.pl - fotografia krajobrazu

Edited bociek (Dec. 6, 2010 11:05:02)

#2 Dec. 7, 2010 12:07:08

darekc
Registered: 2009-09-07
Profile   Send e-mail  

Prawo geodezyjne i kartograficzne

Art. 12. Wykonawca prac geodezyjnych i kartograficznych jest obowiązany zgłosić do organów, o których mowa w art. 40 ust. 3, prace przed przystąpieniem do ich wykonania, a po wykonaniu prac przekazać powstałe materiały lub informacje o tych materiałach do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

Art. 13. 1. Osoby wykonujące prace geodezyjne i kartograficzne mają prawo:
1) wstępu na grunt i do obiektów budowlanych oraz dokonywania niezbędnych czynności związanych z wykonywanymi pracami;
2) dokonywania przecinek drzew i krzewów, niezbędnych do wykonania prac geodezyjnych;
3)….

Art. 16. 1. Szkody wyrządzone w związku z wykonywaniem prac geodezyjnych i kartograficznych podlegają naprawieniu na zasadach prawa cywilnego.

Należy więc rozumieć że aby wjechać na grunt pojazdem silnikowym należy najpierw zgłosić pracę geodezyjną zgodnie z art.12 i taki wjazd musi (art.13.1) być czynnością niezbędną, jednak zgodnie z art.16.1 wszelkie wyrządzone szkody podlegają naprawieniu.

#3 Dec. 7, 2010 18:32:16

bociek
Redaktor Naczelny
Profile   Send e-mail  

darekc
Art. 12. Wykonawca prac geodezyjnych i kartograficznych jest obowiązany zgłosić do organów, o których mowa w art. 40 ust. 3, prace przed przystąpieniem do ich wykonania, a po wykonaniu prac przekazać powstałe materiały lub informacje o tych materiałach do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

No dobrze, ale organy wymienione w art. 40 ust. 3 to:
. Gromadzenie i prowadzenie państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficz-
nego, kontrola opracowań przyjmowanych do zasobu oraz udostępnianie tego
zasobu zainteresowanym jednostkom oraz osobom prawnym i fizycznym należy
do:
1) Głównego Geodety Kraju – w zakresie zasobu centralnego;
2) marszałków województw – w zakresie zasobów wojewódzkich;
3) starostów – w zakresie zasobów powiatowych.

Czyli można założyć, że geodeta wykonujący swoje prace na terenie lasu zupełnie nie musi informować o tym zarządcy lasu? Jak w takim wypadku ustalić, czy wycinka wspomniana w art. 13 ust. 1 pkt. 2 oraz "niezbędne czynności" z pkt. 1 były rzeczywiście niezbędne, skoro nie ma obowiązku informowania zarządcy terenu?

--
Bartosz Radwan
Redaktor Naczelny
StopQuadom.pl

#4 Dec. 7, 2010 18:54:39

darekc
Registered: 2009-09-07
Profile   Send e-mail  

bociek
Czyli można założyć, że geodeta wykonujący swoje prace na terenie lasu zupełnie nie musi informować o tym zarządcy lasu?

Nie musi, choć wypadałoby powiadomić. Geodeta nie będzie szukał zarządcy za każdym razem kiedy musi wejść na teren lasu, bo czasami to trwa tylko kilka minut.

#5 Dec. 7, 2010 20:28:06

Moist
Redakcja StopQuadom.pl
From: Warszawa/Kraków
Registered: 2010-10-25
Profile   E-mail  

Wydaje mi się że akurat geodeci robią niewielkie szkody w naturze. Niestety, największe szkody w lasach, czynią maszyny do ścinki i transportu drewna. A te są tam legalnie. Wielokrotnie spotkałem w sposób barbażyński zmasakrowane dukty leśne i sam las. Ciekaw jestem co o tym mówi prawo?

StopQuadom

#6 Dec. 7, 2010 20:46:28

bociek
Redaktor Naczelny
Profile   Send e-mail  

Moist
Niestety, największe szkody w lasach, czynią maszyny do ścinki i transportu drewna. A te są tam legalnie. Wielokrotnie spotkałem w sposób barbażyński zmasakrowane dukty leśne i sam las. Ciekaw jestem co o tym mówi prawo?

Co do prawa - reguluje to Ustawa o lasach, dostępna w całości m.in. na stronach sejmu pod adresem http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19911010444, myślę, że warto zacząć od rozdziału 2 tejże ustawy, który mówi o gospodarce leśnej.
Słowo gospodarka jest tutaj kluczowe. Kwestię poruszaną przez Ciebie wyjaśni P. Brewczyński, Naczelnik Wydziału Ochrony Ekosystemów Leśnych RDLP w Krośnie w jednym z artykułów na łamach StopQuadom: http://www.stopquadom.pl/news/article/2010/07/09/czy-pgl-lp-niszczy-las-zamiast-go-chronic/

--
Bartosz Radwan
Redaktor Naczelny
StopQuadom.pl

#7 Dec. 9, 2010 12:05:44

mara
Registered: 2009-10-03
Profile   Send e-mail  

bociek
Jest wiele zawodów, których wykonywanie jest dużo łatwiejsze przy użyciu pojazdów silnikowych. Pierwszym przykładem jaki mi się nasuwa, to jest zawód geodety - co więcej, wykonywanie planów urządzenia lasu o których wspomina ustawa o lasach wymaga również pracy geodety. Prawo geodezyjne mówi, (art. 13) mówi, że osoby wykonujące prace geodezyjne mają prawo wstępu na grunt, gdzie wykonywane są prace, co więcej - maja prawo dokonywania przecinek w lasach koniecznych do wykonania takich prac, art.13 pkt. 2 mówi, że powyższe przepisy nie naruszają ustawy o lasach. W sumie jednak nie ma słowa o zezwoleniu na wjazd na teren lasu.. przynajmniej nie jest napisane to wprost, ale może niech jakiś prawnik się wypowie.. albo geodeta.

Czy są jakieś inne zawody, którym prawo daje specjalne przywileje w lesie?

Hm… to chyba dotyczy większości zawodów z dziedziny nauk o Ziemi.
Ja osobiście jestem geofizykiem, moja praca w PGNIG polega m.in. na projektowaniu badań sejsmicznych w celu poszukiwania złóż węglowodorów.
Przy wykonywaniu geofizycznych prac terenowych, zdarza się, że zachodzi potrzeba wkroczenia na teren lasu państwowego. Każde takie wejście uzgadniamy wcześniej z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych, Nadleśnictwem. Badania przeprowadzamy w taki sposób, aby zminimalizować ich wpływ na środowisko, a po ich zakończeniu teren poddawany jest rekultywacji, w celu przywrócenia stanu pierwotnego.

#8 Dec. 9, 2010 17:21:51

Moist
Redakcja StopQuadom.pl
From: Warszawa/Kraków
Registered: 2010-10-25
Profile   E-mail  

"Na zakończenie chciałbym podkreślić, że wszystkie prowadzone przez nas prace wynikają z potrzeb lasu a nie popytu na drewno i są prowadzone przez pracowników PGL LP mających ku temu odpowiednie kompetencje. Nie można zatem mówić o niszczeniu lasów w wyniku prowadzenia prac leśnych. Chwilowe szkody w środowisku leśnym bardzo szybko są zabliźniane przez przyrodę."

Muszę stwierdzić że wypowiedź tego Pana nie satysfakcjonuje mnie. Chodzę po lasach i widzę zniszczenie dokonywane przez ciężki sprzęt. Pewnie, że te szkody są zabliźniane przez przyrodę, ale zastanawiam się czy muszą być aż tak wielkie?

StopQuadom

#9 Dec. 9, 2010 22:57:57

bociek
Redaktor Naczelny
Profile   Send e-mail  

Moist
Pewnie, że te szkody są zabliźniane przez przyrodę, ale zastanawiam się czy muszą być aż tak wielkie?

Powyższe można rozpatrywać w świetle zasadności prowadzenia takiej, a nie innej gospodarki leśnej, nawet trzeba rozpatrywać - w szczególności chociażby w aspekcie tego, co dzieje się w Puszczy Białowieskiej. Tak czy inaczej - to cały czas jest jakaś gospodarka, z której ktoś w jakiś sposób powinien być rozliczany. Jak do tego odnieść całkowity praktycznie brak kontroli nad szkodami czynionymi gdzie popadnie i jak popadnie przez cześć środowiska off-road?
Swoją droga to dosyć interesująca kwestia, że w naszym kraju pewne kwestie, które w zasadzie są regulowane przez prawo (teoretycznie), w rzeczywistości są regulowane przez... no właśnie, przez co?

Przykład - wyparcie komunikacji "PKS" przez "busiarzy" - jeśli ktokolwiek jechał np. z Tarnowa w którąkolwiek stronę w piątek wieczorem, ten wie, jak musi czuć się sardynka w puszce. Tyle, że ta sardynka już nie żyje, a pasażerowie takiego busa jeszcze tak. Przecież stosowne przepisy odnośnie ilości osób przewożonych busem istnieją - dlaczego są nagminnie łamane? Niestety - kilka razy zdarzyło mi się jechać takim przepełnionym busem, pasażerowie podnoszący sprzeciw byli pacyfikowani przez innych. Dlaczego policja "na wioskach" nie ściga tego zjawiska? Tutaj nie trzeba wjeżdżać w las i teren, wystarczy stanąć przy drodze... No ale w sumie czego wymagamy od ludzi, którzy teoretycznie mają chronić społeczeństwo przed "zbirami", są zmuszeni do uczestnictwa w takim cyrku:
Cyrk 1
Cyrk 2

--
Bartosz Radwan
Redaktor Naczelny
StopQuadom.pl

Edited bociek (Dec. 9, 2010 23:00:08)

#10 Oct. 24, 2011 11:44:34

UnrealGoD
From: W terenie
Registered: 2011-09-20
Profile   Send e-mail  

Jak sardynka w puszce to mi się zdarzało jeździć w pojazdach komunikacji miejskiej. No ale tutaj alternatywa jest prosta: Chcesz jechać to się wciskaj, nie chcesz nie jedź. Niestety eksploatacja dużych pojazdów nie jest rentowna więc busiarze mają mniejsze i tańsze "busy". PKS miał większe ale był dofinansowywany z podatków. A padł dlatego że oferował gorszą jakość usług (przede wszystkim dłuższe czasy przejazdów) no i często droższe bilety.
Policja tak tego nie kontroluje bo zdają sobie sprawę że ci ludzie mają alternatywę albo się wbić do przepełnionego busa na sardynkę albo czekać na następny pojazd na przystanku, a kiedy ten też przejedzie przepełniony to czekać dalej...
Sporo kiedyś busami jeździłem i wiem jak to wygląda, zwłaszcza w biedniejszych rejonach. Chociaż sytuacja się ostatnio poprawia.

• Root
  • » Prawo
  • » Czy pojazdy są zawsze nielegalnie w lesie? [RSS Feed]

Board footer

Moderator control